GÜNEŞTEN SÜZÜLEN DAMLALAR

GÜNEŞTEN SÜZÜLEN DAMLALAR
Belediyemiz Su ve Kanalizasyon Müdürlüğünce Zafer Kalkınma Ajansı Turizm, Enerji ve Çevre Altyapı Mali Destek Programına sunulan " Güneşten Süzülen Damlalar" isimli hibe destek almaya hak kazandı.
Projemiz kapsamında; İçme Suyu Arıtma Tesisi'nde kuracağı Fotovoltaik Güneş Enerjisi Santrali ile tesisin elektrik ihtiyacını karşılayıp, Oksijen Bazlı Klor Üretim Jeneratör Sistemi ile sofra tuzundan klor üretecek.
Yaklaşık 2,5 milyon liraya mal olacak proje için Zafer Kalkınma Ajansı'ndan 726 bin lira hibe desteği alan Afyonkarahisar Belediyesi, hem içme suyunun kalitesini arttıracak hem de elektrik harcamalarında ciddi tasarruf sağlayacak.
500 KWP FOTOVOLTAİK GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALİ
MONTAJLI MAL ALIMI

500 kW-p Kapasiteli Fotovoltaik Güneş Enerjisi Santralinin yapılmasıyla İçme Suyu Arıtma Tesisinin enerji ihtiyacının karşılanması ve çevreye katkı sağlamak amacıyla kurulacak bir sistemdir. İçme suyu arıtma tesisimizde mevcut durumda yıllık enerji tüketim miktarı, 2.515.873,78 kw'dır. Bu kw değerine karşılık gelen maliyet 689.058,66 TL'dir. Yapılacak 500 kW-p lik solar sistemde yılda üretilmesi planlanan toplam enerji 749.000 kwh'tir. Bu da mevcut elektrik tüketimimizin yaklaşık %30 'unu karşılayacaktır. Ayrıca kurulacak bu yeni sistemin 7,24 yıl içerisinde kendisini amorti edebileceği de öngörülmektedir.
Kurulacak sistem çevreci bir sistem olup; fosil kaynaklı enerji üretim ve tüketiminden açığa çıkan  CO2 , SOx ve NOx gibi emisyon gazları ile bu gazların çevre ve insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılması sağlanacaktır. Bu çevre dostu sistem sayesinde yılda yaklaşık olarak 466,63 ton CO2 salınımı engellenerek, yılda yaklaşık 749 adet ağaç kurtarılacaktır.
5 KG/h KAPASİTELİ OKSİJEN BAZLI KLOR ÜRETEN JENERATÖR SİSTEMİ MONTAJLI MAL ALIMI
Türkiye'de sadece birkaç belediyede uygulanan sofra tuzundan klor üretilmesini sağlayan "5 kg/h kapasiteli Oksijen Bazlı Klor Üretim Jeneratör Sistemi" hayata geçirildiğinde ise; Afyonkarahisar Belediyesi sofralarda kullanılan tuz ile kendi klorunu üretip içme suyunu klorlayacak. Bu sistemle su içerisindeki mikroorganizmaların yok edilme hızı 10 kat artacak ve sudaki dezenfeksiyonun uzun süre devam etmesi sağlanacak. Ayrıca klasik gaz klorlaması sırasında meydana gelecek yan ürünlerin oluşumunun, su içerisindeki rahatsız edici tat ve kokuların ortadan kaldırılması sağlanacak. Aynı zamanda mevcut gaz klorda; tesisat, nakliye ve depolamadaki yaşanan tehlikeler ortadan kalkacak.