GEÇMİŞTEN GELECEĞE IŞIK TUTMAK İÇİN TARİHİ YAPILARIN MUHAFAZASI VE RESTORASYONU PROJESİ

                            

 
GEÇMİŞTEN GELECEĞE IŞIK TUTMAK İÇİN TARİHİ YAPILARIN MUHAFAZASI VERESTORASYONU" PROJESİ

 

2013 Teklif Çağrısı döneminde Avrupa Birliği MeslekiEğitim Programı Leonardo da Vinci Hareketlilik Projeleri faaliyet alanında, Afyonkarahisar Belediyesi tarafındanhazırlanan"GEÇMİŞTEN GELECEĞE IŞIK TUTMAKİÇİN TARİHİ YAPILARIN MUHAFAZASI VE RESTORASYONU" adlı, 2013-1-TR1-LEO02-51046numaralı proje,Avrupa Birliği Bakanlığı, Avrupa Birliği Eğitim ve GençlikProgramları Merkezi Başkanlığı, Türkiye Ulusal Ajansı tarafından kabuledilmiştir.

İlimizAfyonkarahisar tarihi geçmişi itibari ile birçok devlet ve topluluklara evsahipliği yapmıştır, bu sebeple ilimizde bir çok tarihi yapı bulunmasının altyapısı oluşmuştur ve M.Ö. 3000 yıllarında insanlar ilk yerleşim alanı olarakkullanmışlardır. Kusura Kasabasında bulunan höyük; Tunç Çağına aittir. Dahasonrasında Hititlerin Afyonkarahisar Kalesini yaptığı bilinmektedir. Şehrimizdaha sonra Frigler, Lidyalılar, Persler,Yunanlılar, Romalılara ev sahipliğiyapmıştır ve bu devletler ilimize irili ufaklı bir çok yapıt mirasbırakmıştırlardır.  Daha sonrasında iseAnadolu Selçukları ve Osmanlı Devleti kenti yeniden imar ederek sayılamayacakkadar çok yapıt miras bırakmışlardır. Ulu Cami, Gedik Ahmet Paşa Camii,Bedesten Çarşısı, Millet Hamamı, Alaca Hamam, Sultandağı Kervansarayı, DöğerKervansarayı, Eski Belediye binası, Taş Medrese ve kale etrafında 600.000 m2lik Sit alanı içerisinde yer alan Osmanlıya ait evler, konaklar ve camilerdenoluşan yerleşim merkezi, bunlardan bir kaçıdır. Tarihin izlerini oluşturan buyapıtların çoğu günümüze kadar ayakta kalabilmeyi başarmıştır. Bize düşen buyapıları en iyi şekilde muhafaza edip bu mirası sonraki nesillereulaştırmaktır. Bu noktada tarihi yapıların muhafazası ve restorasyonçalışmaları yapılması gerekmektedir. Bu yapıların tarihi dokusunu koruyarakgeçen zamanın verdiği yıpranmayı onarmak restorasyon çalışmalarının başlıcagörevidir. Bu noktada Restorasyon Uzmanı, İnşaat Mühendisi, Mimar, MakineMühendisi, Elektrik Mühendisi, Şehir plancısı teknik personellerin birliktetitiz bir çalışma yapmaları gerekmektedir.

Bu proje ileİtalya'da ve Macaristan'da yapılan restorasyon uygulama çalışmalarının yerindeincelenmesi; şehrimizdeki restorasyon alanında kontrollük, proje çizimi meslekigelişim ve dayanışma görevi olan kurumlarda mevcut görevli yeni işe başlamış veyeni mezun teknik personelin bilgi, beceri, kabiliyet ve donanımının ABstandartlarına çıkartılması hedeflenmektedir. Bu kapsamda restorasyonuygulamalarında mesleki eğitimin iyileştirilerek, geliştirilerek; sektörünihtiyaçlarına cevap verebilecek bir eğitim ve tarihi yapıların restorasyonuişleri uygulama modelinin Avrupa Birliği uygulamalarından öne çıkan örneklerin,restorasyon ve tarihi yapıların muhafazası konusundaki imkanların ilimizetransfer edilmesi hedeflenmektedir.

Toplam Afyonkarahisar'ımızdan35 kişi teknik eleman proje kapsamında pratik ve görsel eğitim programınakatılmış olacaktır.

Projemizinalıcı ortakları söz konusu ülkelerdeki restorasyon konusunda uzman kuruluşlarve mesleki eğitim kurumlarıdır.

 

"Bu proje T.C. Avrupa Birliği Bakanlığı, AB Eğitim veGençlik Programları Merkezi Başkanlığınca (Türkiye Ulusal Ajansı,http://www.ua.gov.tr) yürütülen Leonardo da Vinci Hareketlilik Programı (Hayatboyu Öğrenme Programı) kapsamında ve Avrupa Komisyonu'ndan sağlanan hibeylegerçekleştirilmiştir. Ancak burada yer alan görüşlerden Türkiye Ulusal Ajansıveya Avrupa Komisyonu sorumlu tutulamaz."