E-Belediye
Kent Rehberi
Şehir Kameraları
Cenaze Duyuruları
Nöbetçi Eczane
ANASAYFA
AFYONKARAHİSAR
KURUMSAL
PROJELER
HİZMET REHBERİ
E-REHBER
İLETİŞİM
BİZE ULAŞIN
ENGLISH
Yemek Kültürümüz
  Geri
Orjinal Resim
Afyonkarahisar, halk kültürünün bütün unsurlarıyla kendine özgü bir çeşitlilik sunar. Zengin yemek kültürü ile anılan birkaç ilimizden bir tanesidir. Bu yüzdendir ki Bolu/ Mengen’den sonra en iyi aşçıların Afyonkarahisar’dan çıktığı söylenmektedir. 
 
Afyonkarahisar’ın zengin mutfağı ağırlıkla hamura ve ete dayalı olmakla birlikte kaymağı ve lokumu gibi kendi üretimine dayanan bir çok çeşitliliği de arz eder. Sadece patlıcandan yapılan 22 çeşit yemeğin tespit edildiği İlimizde, 100’ün üzerinde yemek çeşidi bulunmaktadır.
 
Bu zenginlik özellikle düğün, doğum ve asker yemeklerinde kendini göstermektedir. 10-12 kişilik meydan sofralarında yenen bu yemekler, geleneksel sofra adabı içerisinde ve Afyonkarahisar’a özgü bir sıraya dayalıdır. Bu nedenle belli bir sırayı takip etmesinden dolayı “Sıra Yemeği” adını almaktadır. Sıra yemeğine çorba yemeği ile başlanır, daha sonra et yemeği (bütüm et, afyon kebabı, pilav üstü kavurma vb.) arkasından mevsime göre sebze yemekleri gelir. Börek bu yemeklerin vazgeçilmez yiyeceğidir. Böreğin yanında vişne hoşafı ikram edilir, arkasından tatlı (kaymaklı ekmek kadayıfı, baklava irmik helvası, hurma tatlısı vb.) yendikten sonra üzerine bamya yemeği gelir. Sıra yemeği, meyve yada sütlü tatlının yenilmesi ve yemek duası ile sona erer. 
 
Afyonkarahisar yemek kültüründe, yemekleri şöyle gruplandırabiliriz;
A) Buğdaydan Yapılan Yiyecekler:
1) Bulgur yemekleri
2) Düğün yemekleri (Çullama köfte, sulu köfte, iliba'da dolması, sırt dolması) 
3) Göce yemekleri (Göce köftesi, göce tarhanası, keşkek) 
4) Hamur işleri ( Arabaşı, ağzıaçık, bükme, börek, bazlama, börek kenarı, haşhaşlı börek, ikiz börek, katmer, ocak bükmesi, şepit, cızdırma, cücü, çörek, nohut çöreği, dolama, ev hamuraşı ev makarnası, nuska hamuraşı, sakala çarpan, velense hamuraşı, miyane çorbası övme, peksimet, ak pide, haşhaşlı pide, katıklı pide, yalım pidesi, halka pişi, lokma pişi, düz pişi). 
 
 
B) Et Yemekleri: 
1)Parça et, yoğurtlu et 
2)İşkembe yemekleri (çorba, kıyma, kızartma, söğüş, tas eti. ) 
3)Özbek pilavı
4)Paçık
 
C) Sebze Yemekleri: 
1) Afyon salatası 
2)Patlıcan yemekleri (Patlıcan böreği, bütün (parça) et patlıcan, yanı yarma,nohutlu patlıcan, kavurmalı patlıcan kebabı, patlıcan küllemesi, patlıcan dolması, yoğurtlu sarımsaklı patlıcan kızartması, imam bayıldı, patlıcan köftesi, patlıcan çöp kebabı, patlıcan ezmesi, patlıcan pilakisi, etli patlıcan sarması, etli patlıcan yahnisi, patlıcan doğraması, patlıcanlı pilav, patlıcan oturtma, hünkar beğendi, patlıcan gömmesi, patlıcan turşusu, patlıcan sırt dolması.) 
3) İlibada dolması 
4) Sırt dolması 
5) Şakşuka 
6) Zürbiye

l Fotoğraflar
Orjinal Resim
Orjinal Resim
Orjinal Resim
Orjinal Resim
Orjinal Resim
Orjinal Resim
Orjinal Resim
Orjinal Resim
7
Evlendirme için Gerekli Evraklar
Sosyal Projeler
Organizasyon Şeması
Beni Haberdar Et
Mevzuat
Etkinlik Haberleri
360 Afyon
Frig Vadisi 360
Stratejik Plan
Bir Projem Var
Konuk Defteri
Bilgi Edinme
Kültürel Yayınlar
Afemek
E-Araç
Web Mail
Eski Web Mail
Rehber
Site İçi Arama
Site Bilgi Haber İçerik Girişi : Basın Yayın Birimi.
Site Tasarım Yönetim : Bilgi İşlem Birimi.
K7 |
Rss |
Site Haritası |
Copyright 2015